BNZ Nijmegen neemt initiatief voor Corona-teststraat

BNZ Nijmegen neemt initiatief voor Corona-teststraat
01 oktober 2020

Het zal je niet ontgaan zijn dat de druk op de Covid-teststraten van de GGD enorm toeneemt en dat de wachttijd steeds verder oploopt.

Als ondernemer sta je voor een enorme opgave en is het van belang dat je snel weet of je medewerkers in geval van klachten wel of niet inzetbaar zijn. Uiteindelijk leidt iedere niet-inzetbare medewerker tot extra kosten.Daarom heeft BNZ Nijmegen het initiatief genomen, om een eigen Corona-teststraat in te richten voor zowel haar leden als de leden van de andere parkmanagementverenigingen in Nijmegen. Vanzelfsprekend zijn er aan de opstart van de teststraat kosten verbonden. We zijn dan ook blij dat GHW Assurantiegroep BV (BNZ-lid) bereid is geweest garant te staan voor deze opstartkosten, waardoor we de snelheid in het proces hebben kunnen houden en we verwachten ook snel te kunnen starten.

Er wordt nu gewerkt aan de exacte invulling; op hoofdlijnen streven we naar de volgende uitgangspunten:

  • Geen investering vooraf door ondernemers;
  • Ondernemers betalen alleen in geval er getest wordt;
  • Testuitslag binnen 48 uur (afhankelijk van het tijdstip van de afname van de test);
  • Tarief voor leden is ca. € 175,00 per covid-19 test.

De Corona teststraat is vanaf 9 oktober open, aanmelden kan al via onze website. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Wellicht is het artikel in De Gelderlander dat bedrijven in de regio zetten zelf een coronateststraat opzetten al gelezen:

Sneller duidelijkheid over gezondheid medewerkers

Ruim driehonderd bedrijven van Bijsterhuizen, Kerkenbos en Oost- en Westkanaalhaven op het Bedrijventerrein Nijmegen Zuid (BNZ) gaan werknemers met coronaverdenking testen in een eigen teststraat. Die komt waarschijnlijk op een terrein aan de Wijchenseweg. Start is in de loop van volgende week. Doel is de lange wachttijden bij de GGD te omzeilen. Sneller testen moet voorkomen dat personeel niet langer dan nodig thuis komt te zitten. Dat scheelt een hoop tijd en kosten. 

Lange wachttijden

Directeur Maarten Thoonen van GHW Assurantiën aan het Takenhofplein, een van de initiatiefnemers, licht toe: "Met de huidige lange wachttijden bij de GGD kan een werkgever iemand die verkouden is, zomaar tien dagen moeten missen. Met het griep- en verkoudheidsseizoen in aantocht, gaan we dat niet langer afwachten. In onze eigen teststraat weet je binnen hooguit 72 uur of iemand corona heeft. Zo niet, dan kan iemand direct weer aan de slag.”

Dat is een uitkomst, omdat een ziekmelding flink in de papieren kan lopen. Pieter Bergshoeff, voorzitter van bedrijventerrein Bijsterhuizen: "Ik heb al van collega's gehoord over werknemers die uitvielen waardoor het hele productieproces verstoord raakte. De omzet kelderde met 30 procent."

Zichzelf bedruipen

De teststraat zal worden bestierd door Adaptics. Het commerciële testbedrijf zal zichzelf bedruipen met de betalingen voor de testen. "GHW Assurantiën staat garant voor als er verlies wordt geleden. Het tekort vullen wij dan aan", aldus Maarten Thoonen.  

Een simpele rekensom leert volgens Thoonen dat je met € 170,00 euro testkosten al gauw spekkoper bent. "Dat geld heb je binnen een dag terug als een werknemer € 25,00 per uur krijgt betaald en vervangen moet worden door een uitzendkracht.”

Bron: De Gelderlander